Wednesday, May 25, 2011

Jenis-Jenis Fesyen Tudung Zaman Sekarang

Tudung pown dikira fesyen ma... so mari lihat skop2 tudung... sapa kata pakai tdung xley berfesyen.. eiii KAMPUNG la u ni....


1. Tudung ‘Mickey Mouse’ - Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga. Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher. 2. Tudung Lilit - Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala termasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja. Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki.. 


3. Tudung ‘See Through’ - Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat, kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap. Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung.

4.Tudung Jambul - Pemakaian jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta. 

5. Tudung ‘Singlet’ - Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum. Tiada kelongaran hukum tentang penutupan aurat di kawasan awam hatta hanya untuk bersukan. 

6. Tudung Saji - Sekejap pakai, sekejap tidak. Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher. Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi.


urmm nak salahkan sape?

akak sexy taw dlm iman

style ker?

aik cik babun

alamak.. xbleh ker? ingatkan boleh

baru la fesyen kan


~Biasa la dunia nak kiamat.. mak geleng kepala masa depan huru hara
aku cuma citer bnda yg aku nampak terpulang la korang nak terima atau TAK!!!!

No comments :

Post a Comment