Tuesday, August 28, 2012

Tip-tip Pilih Sport Rim kereta....

Aku nak share gn korang tips2 memilih sport rim!! lebih kurang macam beli ikan kat pasar gak la... same je konsep die..



Antara kelebihan menggunakan rim sport ialah
a-memantapkan kenderaan terutama ketika mengambil selekoh memandangkan tayar yang berukuran lebih lebar.
b-Pemasangan rim sport juga meningkatkan keyakinan pemandu ketika membrek memandangkan kenderaan sentiasa berada pada kedudukan yang cukup seimbang.


1-Perkara utama, itu, pastikan rim yang ingin dibeli benar-benar sesuai dengan spesifikasi kereta. Biasanya pemilik akan menukar 2 inci ke 3 inci lebih besar daripada saiz rim asal
Kalau kereta cc 1.3 (sport rim digunakan 14 inci )
Kalau kereta cc 1.3-1.6 (sport rim digunakan 15 inci )
Kalau kereta cc 1.6-2000 (sport rim digunakan 16 inci )
Pastu kalau kereta 2000cc above pakai la suka hati korang ..tapi max sampai 21 inci.

advan 14 inci












3-Pastikan tayar yang dipasang sesuai dengan ruang tayar pada kereta. Sebagai contoh kalau guna Sport rim besar tentu tayar tukar size besar gak.. sagat tetap akan sagat pada body, boleh rosak bunga tayar.. Pandai-pandai lah korang yerr ketuk fender tu bagi rata..
Sebelum membeli sport rim kita perlu menganggar ukuran antara rim dengan tayar kereta bagi mengelakkan tersalah membeli rim.



Cara mengukurnya ,
-first betulkan kedudukan tayar dalam keadaan lurus, ukur ketinggian maksimum antara tanahdengan ruang tayar.
-Pasang sport rim dan tayar kemudian lihat samaada masih ada ruang lagi tak antara tayardengan absober spring supaya tidak bersentuhan dengan body fender kereta.. ( tayar tidak bergesel dengan body)
-Selepas itu, pusing tayar kekiri dan kekanan untuk mengukur selebar mana pusingan tayar itu ( supaya tak touching pula pada dinding dalaman ruang tayar)



kalau guna sport rim besar sangat dan tayar tebal sangat maka rapat la tayar dengan fender tu.Kereta jadi tinggi...jadi secara otomatik pusat gravity pun tinggi jugak...tak stabil tuh... tapi kalau guna tayar tipis kecil maka jauh la sikit jarak antara tayar dan fender..Tapi risiko pakai tayar nipis ni Kalau langgar lubang..sekejap aje meletop tayar tu dan sport rim cepat bengkok..


Kalau guna Sport rim ni absober dan spring perlu berpadanan kerana ia sangat penting bagisesebuah kereta. Jika ia rosak, kenderaan ibarat kereta kuda yang melantun-lantun hingga menyakitkan badan pemandu dan penumpangnya. Meskipun absober sppring dianggap antara komponen panjang hayat, ia tidak semestinya tidak boleh rosak dalam jangka waktu singkat. Ketahanan penyerap hentakan sebenarnya banyak bergantung kepada cara pemandu mengendalikan kenderaannya. Jika pemandu itu kasar dan lasak, pastilah penyerap hentakan mudah rosak dan tidak tahan lama. Sebagai contoh, pemandu yang kasar tidak akan memperlahankan keretanya jika ternampak lubang atau penghadang jalan. Selain itu, penyerap hentakan menjadi lemah jika sering membawa muatan berlebihan. Penyerap hentakan yang tidakberfungsi dengan sempurna boleh mengakibatkan kenderaan hilang keseimbangan.



4- Sebenarnya saiz sport rim perlu berdasarkan standard power kereta sebab bering roda, mounting dan drive shaft tak cepat rosak kalau sport rim nya sesuai!..Andai kata korang nak gak tukar sport rim yang jauh lebih besar ( 16 inch...17 inch ) maka bearing asal kena tukar baik punya sebabnya bearing asal itu pastinya tidak mampu bertahan lama... Jika guna sport rim yang terlampau besar plak berkemungkinan drive shaft tak dapat nak handle.. memendekkan jangkahayat peralatan penyerap hentak, clearance terkeluar, aligment susah masuk, serta kesan pada sterengsemua undercharage bush dan arm dan balljoint habis kena tukar


5-Semua Jenis Sportrim sama ada kereta apa pun standard dia mengikut size dan stud pattern/PCD pattern (jarak antara 1 pemegang skru sama lain)
P.C.D = Pitch Circle Diameter - bolt pattern untuk wheel tersebut Ini dikira daripada center of the bolt hole atau saiz Nut
Contoh 4x100, ini bermaksud 4 lugs dengan 100mm diameter dari tengah bolt ke tengah bolt yang bertentangan
Sebenarnya lain kereta lain PCD & nombor lugs mengikut jenis kereta masing-masing. So kalau boleh jangan gatal ubah lebih-lebih semata-mata nak masuk rim pilihan hati tanpa mengambil kira aspek keselamatan.. contoh dari tukar PCD 100 (Wira, satria, putra, Honda civic) kepada
PCD114 ( Saga/Iswara, perdana, gallant,evo 1,2 & 3)
_______________________________
6- Perlu pastikan ukuran OFFSET bersesuaian... Offset ni maksudnya jarak daripada tengah RIM tersebut ke permukaan…Secara tidak langsung offset ini dapat ditentukan sedalam mana tayar

Contohnya
a) +40 : positif offset, spoke lebih dekat ke permukaan luar, tetapi Tayar lagi ke dalam pada wheel arch kita.
b) +20 : spoke rim tersebut lebih ke dalam, rim tersebut kelihatan berbentuk cengkung ke dalam.
_


Ukurun lain : Kelebaran & saiz rim. Kelebaran rim ini diambil daripada Inner lip ke inner lip, dan bukannya dari ukuran daripada luar. Secara amnya Rim tersebut besar sedikit daripada ukuran saiznya, mungkin dalam 1”.
Contohnya 18x8.5 - 18 adalah diameter dan 8.5 adalah kelebaran dalam Inci.

Selalunya masalah timbul bila kita upsize rim tu daripada standard, contohnya standard pakai 14" kita nak pakai 16", offset tu kena betul, kalau tak memang ada possibility tayar nanti ada bergesel dengan wheel arch, absorber cover. Tapi kalau tak teruk sangat kita boleh selesaikan degan bubuh spacer, tapi kena jugak tukar bolt pada wheel hub tu kepada yang lebih panjang so boleh pastikan cukup dalam thread pada nut nanti.
7- Jika mempunyai sport rim yang berat, ia mengurangkan daya pecutan, sekali gus menambah penggunaan petrol.Performent kereta korang juga mungkin berkurangan juga.. kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan yang tepat.
_______________________________
8- Perlu diberi tumpuan, memastikan lubang skru pada sport rim sesuai dengan kereta kerana sesetengah model mempunyai lebih daripada empat skru. 

9- Jika membeli rim terpakai, pastikan ia tidak retak atau bengkok kerana boleh mendatangkan risiko kepada pemandu dan penumpang. Menggunakan rim bengkok juga menyebabkan bunga tayar haus secara tidak rata, manakala rim retak pula boleh menyebabkan ia pecah ketika melalui jalan berlubang atau terhentak pada bonggol
_______________________________

10- Mencari corak/patern pada rim juga adalah penting kerana kesilapan memilih patern rim akan mencacatkan keunikan dan kecantikkan kenderaan itu sendiri. actually, sport rim design ni subjective. depends on kesesuaian dengan kereta. try to match dulu baru pilih. ade kereta yang tak sesuai dengan lips, ade yang sesuai banyak jari. Ok ada gak yang akan mencari jenis rim yang mempunyai 2-piece mahupun 3-piece
3 piece

2 piece

11- Warna pada sport rim juga perlu sesuai dengan colour kereta selalunya sport rim yang ada berwarna Metal Grey, Genetic Silver, Bronze Garnet, Tranquility Black… Ada pulak yang suka guna warna chrome berkilat-kilat… ada gak yang guna hitam mati ajerr… kalau ada yang lebih berani nak nampak ranggi guna warna terang macam Chiffon Green atau Brilliant Red

12- Kebanyakkan pemilik adalah cenderung untuk mencari sport rim terpakai dan berjenama dan antara jenama yang menjadi rebutan adalah seperti JRD, advan,enkei,oz, spoon ,volk TE37 dan lain-lain.. Tapi korang pasti tak sport rim korang tu original atau tidak.. Ok saya bagi petunjuk sikit.. First tengok harga kalau murah sangat pun kita dah leh agak sangsi.. angkat sebelah tangan je sport rim tu... Ringan atau tidak.. dari segi original kalau rim jepun macam enkei ade cop timbul ada sticker kecik... tapi enkei, yang lokal takde ... kalau japan nye rim kat belah dalam tu ada cop made in japan... lagi satu selalunya memang ada Certificate sport rim



13-Ada masalah sikit pada sesapa yang pakai sport rim yang mahal-mahal ni yerr... Masalah kecurian Sport rim kereta... Pencuri Ambik Sport rim dan tayar ganti dengan batu bata....Jadi Nasihat saya pakailah Lock nut tire yang mempunyai bunga pembuka yang tak sama ngan pembuka tayar yang ade sekarang ni... yang pastinya kalau dia tak boleh buka pun sukar buka nut tayar tu...






14- Satu masalah yang jarang orang nampak bila guna sport rim besar ni… Bila mana tetiba tayar bocor timbul satu problem...tayar spare yang ada kat bonet belakang tu pulak kecik... So kalau boleh tukar lah sekali Spare tayar tu … Kalau tak jalan senget pulak kereta korang

Kadang kala tu tempat letak tayar spare pon kecik...tak muat nak letak tayar yang bocor tadi...ambik banyak space dalam bonet... Walau pun nampak perkara ni remeh tapi bila terjadi menyulitkan gak…

PESANAN aku..

Cuba korang bayangkan, bangun je pagi-pagi nak pegi kerja tengok-tengok kereta tercinta korang dah senget sebelah.. pasal apa senget.. tengok-tengok rupanya tayar dah takda.. bukan hilang satu atau dua tapi keempat-empat tayar dah takda.. huhu tentunya sangat menyakitkan hati.




No comments :

Post a Comment